Машини с горивна клетка

Немската компания продължава да разработва складова техника с горивна клетка.

С какво гориво да бъдат карите и складовите машини? При отговора на този въпрос трябва да се съобразим с много допълнителни условия - колко е необходимото пространство за зареждане, какви са енергийните разходи, налице ли е екологична съвместимост и др. Едно от новаторските решения в тази област е използването на водорода като гориво. Това е технология, в която Linde Material Handling са пионери, като компанията разработва машини с тази технология от 2000 г. Това дава възможност на логистичните компании да се възползват от тази технология, ориентирана към бъдещето.

В спора електро, газ или дизел, който от години се води в света на карите, отдавна, но все по-уверено навлиза и нов играч - водородът. Linde Material Handling е първият производител на кари, който започва да проучва тази технология и да разработва готови за употреба решения от 2000 г. насам.

Как работят горивните клетки?

Горивните клетки функционират подобно на батериите, като енергията се генерира от химическа реакция. Основната разлика е, че в горивната клетка, водородът и кислородът реагират, като произвеждат електричество, топлина и вода. Този процес се нарича също „студено изгаряне“. Той има някои предимства, но и технически предизвикателства, които Linde решава заедно с технологичните си партньори. Например, генерираната топлина се разсейва от вентилатор.

Създаденото по този начин електричество захранва асинхронния двигател на машината, а отделянето при спирането енергия се връща и зарежда литиево йонна батерия. От нея се черпи енергия при пикови натоварвания, което прави системата близка до тази на хибридните машини.

Технологията на горивната клетка е подходяща за ежедневната употреба в логистиката, като машините с нея работят безпрекъсвания.

Предимства

Технологията на горивната водородна клетка има някои удивителни свойства, които имат траен ефект при приложението ѝ в карите:

  • Бързо зареждане - горивните клетки се пълнят с водород само за 3 минути. Това почти елиминира престоя на превозните средства, което дава голямо предимство при работата на смени;
  • По-ниски разходи - цената на водорода е паднала значително през последните години. Производителността се увеличава поради липсата на батерии, които трябва да се сменят и зареждат и кратките периоди на зареждане с водород;
  • Безопасност - когато не се налага да се подменят батериите и няма досег с киселини, нивото на безопасност се увеличава;
  • Почистването - горивните клетки са по-чиста алтернатива от оловните акумулатори. Това ги прави подходящи за използване в хигиенно-критични сектори, като фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост;
  • По-дълъг живот - горивните клетки имат среден експлоатационен живот от 10 000 работни часа. Това намалява разходите по жизнения цикъл на карите и въздействието им върху околната среда;
  • Не заемат много място - тази технология не включва станции за зареждане на батериите. Инфраструктурата за зареждане с водород може да бъде реализирана по начин, който спестява пространство;
  • Екологична технология - "студеното горене" произвежда само водни пари и топлина. Водородът може да се произвежда по екологично съобразен начин - например от регенеративни източници като биогаз. Това намалява емисиите на CO2;
  • Съвременна енергийна система - компаниите все повече поемат отговорност за въздействието си върху хората и околната среда. Горивните клетки имат важен принос в тази област и това се забелязва и от клиентите.

Най-подходящите приложения

Машините с горивни клетки са подходящи за работа на смени, защото елиминират необходимостта от смяна на батериите и се зареждат с гориво много бързо. Подходящи са за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, където хигиенните изисквания играят огромна роля. В сравнение с оловно-киселинните батерии, горивните клетки премахват възможното замърсяване с киселини или други химикали.

Карите с горивни клетки са подходящи и за автомобилната индустрия. Това е един бранш, където има високи нива на натоварване. Точно заради това е нужно да разполага със складова техника, която да работи безотказно, да издържа на натоварване и да отнема много малко време за зареждане. И на последно място, но не и по важност - горивните клетки са подходящи за използване дори и в тесни помещения. Енергийната система с ниски емисии предпазва и въздуха в помещението, особено важно е това при тесни пространствени условия.

Изпитано в практиката

Linde MH разчита на силните си и опитни партньори за разработването на кари с горивни клетки. Заедно с BMW Group и Катедрата по логистика на материалите в Техническия университет в Мюнхен е разработен проект, по който във фабриката на BMW в Лайпциг са използвани кари с водородно задвижване - за повече от 20 000 работни часа. Съвместно разработеното водородно задвижване вече се предлага на пазара и може да се използва за намаляване на разходите, при определени условия.

E-LOG-BioFleet е съвместен проект на Linde MH, Fronius International, DB Schenker, OMV, HyCentA Research и Joanneum Research. По него, през 2017 г. са тествани в реални условия 10 кари с хибридно задвижване с горивни клетки и първата вътрешна система за зареждане с водород в Европа. Благодарение на оптимизираната оперативна стратегия и възстановяването на спирачната енергия, системата постига висока степен на ефективност - до 53%.

Под мотото "Daimler Goes Green", Mercedes-Benz тества използването на мотокари с горивни клетки в завода им в Дюселдорф, където се работи на 3 смени. Водородната технология пасва идеално на приетата концепция и помага за по-малко енергийни разходи.


Linde Хидростатика

Linde Hydrostatic

Прикачни устройства

Прикачни устройства

Linde Safety Pilot

Linde Safety Pilot

Електрически камиони

Goupil електрокамиони

Безопасност

Linde безопасност

Защо Linde

Защо Linde

LINDE CONNECT

Защо Linde

Машини с горивна клетка

Защо Linde

Linde Safety Guard

Linde Safety